Airco of liever niet? Dat laatste!
Jazeker, het is nu warm buiten. Augustus 2020 kent een heuse superhittegolf. En manman, wat kan je lichaam dat een uitdaging vinden. Net als in de winter, als het koud is en je de verwarming aan zet. Het is tegenwoordig allemaal zo vanzelfsprekend maar hoe 'gezond' zijn die hulpjes van buitenaf eigenlijk?
Ik besloot eerst één en ander te onderzoeken. Of airco gezond is. Via de meeste kanalen lees je dan terug dat airco's virusdragers zijn. Ja, natuurlijk, dan wordt zo'n artikel veel gelezen in de tijd van angst en Corona. Die kant wilde ik niet zozeer op dus ik zocht verder. Airco is duur, slecht voor het klimaat, enzoenzo. Maar niks over wat je lichaam ervan vindt.
Dan toch maar een artikel maken met mijn eigen inzichten en ervaringen, zonder bronvermelding van bepaalde onderzoeken. Dat is dan ook alvast een 'waarschuwing' mensen. Je leest iets; je laat je inspireren maar er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Dit is mijn weg en voor mij werkt dit. Ik zal je uitleggen hoe ik erover denk...
Ik neem je mee terug naar het allerallerbegin, toen we nog geen geen airco of verwarming kenden en er ook nog geen obese was. Mensen leefden volgens de seizoenen, aten volgens de seizoenen en gebruikten beweging waar het voor diende; jagen, vechten of vluchten. Het lichaam paste zich aan aan de omstandigheden waardoor het altijd actief moest zijn. Erg comfortabel was dat niet altijd maar het lichaam wist wel wat te doen bij hitte of kou.
Het moest aan het werk! En dat kost energie! Maar wow; wat was het lichaam toen sterk, en opgewassen tegen die omstandigheden. "Ja, maar we werden toen niet zo oud als nu". Klopt, ook daar deel ik mijn visie graag op in een volgend artikel. Beloofd.
Tegenwoordig maken we het ons lichaam (te) gemakkelijk. Er zijn roltrappen, liften, winkelkarretjes en er is verwarming en airco. Om je lichaam maar zo min mogelijk energie te laten gebruiken. Dit helpt je je lekkerder en meer comfortabel te voelen op de korte termijn.
Maar met al die hulpjes maken we het onszelf op den duur juist moeilijker... Je lichaam kan zich steeds slechter aanpassen als die hulpjes wegvallen. Traplopen wordt lastig, boodschappen tillen lukt niet meer en je lichaam zelf opwarmen of laten omgaan met hitte is al helemaal niet te doen.
Om nog maar niet te spreken over wat al die hulpjes aan energie slurpen van Moeder Aarde. En zo maken we de planeet toch wel behoorlijk stuk.
Terug naar ons zo dierbare lichaam. Goed om te weten is dat je lichaam sowieso is ingesteld op energie besparen. Je lichaam weet immers nooit wanneer er een hongerwinter komt, of dat je echt moet vechten of vluchten om te overleven. Heel fijn dat het zo met je meedenkt maar onze omgeving is inmiddels dusdanig veranderd dat zulke extreme situaties niet snel meer voorkomen. Dus je lichaam slaat alle niet gebruikte energie op. Juist, daar, rond je middel en je heupen. En jij maar weer naar de gym (met airco) om daaraan te werken. Ai.
Je wilt dus, onbewust (dus niet boos worden op je lichaam!) zo min mogelijk energie verbruiken maar je baalt wel dat je steeds zwaarder wordt. Dan is het aanpassen van je gedrag op de korte termijn een investering die je doet op de lange termijn. En dat is op de korte termijn soms pijn, maar op de lange termijn fijn. Simpel.
Laat je lichaam weer werken waar het voor is gemaakt. Laat het zelf de temperatuur regelen. Laat het zelf bewegen. Laat het zelf nadenken over wat gezond is en leer je lichaam weer kennen! Wat zou het fijn als je zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen nu we langzamer maar zeker steeds ouder worden.
Wat airco betreft, dat is dus iets wat in mijn ogen niet per se ongezond is. Het levert ook voordelen; je slaapt waarschijnlijk beter in een koelere lucht, oudere mensen zijn in staat zich wat fitter te voelen en je kunt in de winkel je boodschappen doen zonder een spoor van zweet achter te laten.
Maar denk na over wat airco voor nadelen heeft. Voor onze planeet is het uiteindelijk funest. Voor de portemonnee ook. Daarnaast snapt je lichaam het niet dat het steeds óf heet is óf koud. Gefabriceerde kou.
Laat je lichaam het weer eens zelf oplossen. Laat het maar werken en zweten. Zweten is immers perfect om afvalstoffen kwijt te raken zoals je in een andere blog kunt lezen.
Wat dan wel te doen? Denk na over wat je lichaam qua afkoeling wel begrijpt. Een koude douche of duik in zee. Wind van een ventilator. Een koude natte doek op je hoofd. Ik las dat men in zeer warme landen een oude kussensloop om het hoofd draait, die overgiet met koud water en dat dat hen zo veel verkoeling biedt. Ik ga het vandaag nog doen.
En laat het ook maar eens gewoon die hitte verorberen. Train je lichaam! Door ons huidige gedrag maken we ons lichaam lui terwijl het prima in staat is om weer sterk te worden en om te kunnen gaan met hitte en kou...
Succes!
Denise (1982) werkt als ondernemer en personal trainer en ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van 3 bedrijven. ‘‘Slim fit blijven zonder gym vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om snel, allround en met plezier fit en sterk te worden''. Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens motivational speaker over de onmisbare aspecten van mentale veerkracht.