K R A T S E N - Politiejargon of levensles

Binnen defensie- en politieteams heeft men onderling en eigen taal. Jargon. Wist je dat vaktaal en jargon andere betekenissen hebben? Bij vaktaal ligt de nadruk op het verbeteren van de communicatie tussen mensen in een bepaald vakgebied en bij jargon is het gericht op het versterken van de sociale banden binnen een groep. In mijn functies gebruikten we beide en ik kan wel zeggen dat ik er in mijn huidige leven meer gebruik van maak dan ik denk.

Mijn woordkeuzes en soms directe manier van communiceren zijn een gevolg van mijn operationele jaren bij de Koninklijke Marine en de Nationale Politie. Daar leerde ik essentiële vaardigheden die mij hebben gebracht waar ik nu ben.

Ik heb al vroeg leren omgaan met tegenslag toen ik vlak voor een prachtige Westreis werd overgeplaatst naar een ander schip. Of toen we door een defect aan boord toch net ná kerst Den Helder binnenvoeren. Teleurstelling all-over the place. Het leed dat ik op jonge leeftijd zag toen we op de Middellandse Zee een boot met vluchtelingen aantroffen. Ik was negentien en voelde me net een beetje senang aan boord. Ineens kwamen er allemaal nieuwe bewoners bij. Maar toen ik hen zag viel me iets op. Die mensen en kinderen hadden niks en waren toch enorm dankbaar en blij. Als je zoiets meemaakt en je observeert die, toch blije mensen met volle aandacht, kan dat je vormen voor de rest van je leven. Er ontstaat een altijd-aanwezige dankbaarheid.

Bij de politie ontwikkelde ik mijn veerkracht. Van een slechtnieuwsgesprek naar een aanhouding met geweld binnen een uur. Het gebeurde. Je stond 9 uur lang aan, en soms wel langer. Pet af voor mijn voormalig collega’s die in deze veranderende tijden zo dienstbaar zijn en blijven. Als ik media of buren hoor praten over de inzet van politiemensen dan neem ik het nog altijd voor mijn voormalig werkgever op. Je moet er maar aan gaan staan; dagelijkse inzetten die je nooit voor alle partijen goed uit kunt voeren.

 

Maar een luchtiger doch niet minder belangrijk inzicht kreeg ik door Henk en Roy van de BROA. De basis rijopleiding heet nu ROI en bevat nóg een afkorting. KRATSEN. Buiten de politie weten maar weinig mensen waar ik het over heb als ik dat woord noem.

Toen ik ‘kratsen’ voor het eerst hoorde dacht ik dat het een werkwoord was. Iets met verkeerd schakelen waardoor er een krassend geluid ontstond. Ik hoor Roy nog hard lachen. ‘‘Denk eens na Laan’’. Oké.

KRATSEN staat namelijk niet voor een krassend geluid maar voor een afkorting van handelingen die je doet tijdens het autorijden. Kijken, Richting aangeven, Afremmen, Terugschakelen en Sturen. Natuurlijk is KRATSEN bedoeld voor een optimale rijtechniek. Als ik aan het autorijden ben wens ik vaak dat mijn medeweggebruikers dit principe ook allemaal kennen. Maar tegenwoordig gebruik ik KRATSEN in de bredere zin van het woord.

Kijken waar je bent. Bewust en met aandacht. Hoe voel je je daar? Ben je waar je wilt zijn of is er op een bepaald gebied een andere richting gewenst?

Richting aangeven naar de kant die je op wilt. Hoe zou het zijn als je de kant op gaat die je echt wilt? Wat kan dat je brengen? 

Afremmen. Een dag heeft slechts 24 uur. Wat zou je kunnen afremmen of minderen zodat er meer ruimte ontstaat voor waar je naartoe wilt?

Terugschakelen. Een gevolg van het afremmen. Een noodzaak die ontstaat als je in de verkeerde versnelling zit. Durf af te schakelen, neem die ruimte, leer van het doen. 

Sturen. Al die wegen die je kunt kiezen op de weg, die zijn er ook in het leven. Stuur de kant op die jou interessant lijkt. Neem eens een onbekende afslag en ontdek de mogelijkheden die daar zijn.

 

En ik weet nu, dit kratsen kun je toepassen op grote beslissingen maar werkt het beste als je eerst even oefent op kleinere alledaagse dingen. Neem eens een andere weg in de supermarkt en kijk naar wat de andere paden je te bieden hebben. Of ga daadwerkelijk de weg op, kijk waar je heen wilt en neem een andere route dan die snelle snelweg. Terugschakelen. En dan ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen, ruimte voor wat jij wilt, ruimte om te sturen naar jouw gewenste bestemming.

 

Denise (1982) werkt als ondernemer en personal trainer en ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van 3 bedrijven. ‘‘Slim fit blijven zonder gym vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om snel, allround en met plezier fit en sterk te worden''. Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens motivational speaker over de onmisbare aspecten van mentale veerkracht.