Spiegelstaren. IJdel of dapper?
FLUORISERENDE PANTY’S
Al sinds ik me kan heugen ben ik gek op spiegels. En daarin ben ik niet de enige, als ik kijk naar Marktplaats. Er worden zóveel spiegels te koop aangeboden terwijl ze bij Ikea ook over de toonbank vliegen. Zonde! Koop pre-loved mensen! Maar das een heel ander item, voor een volgend blog.
Terug naar mijn liefde voor spiegels. Dat begon toen ik zo'n 8 jaar jong was en ieder half jaar een kledingzak vol kleding van het Amsterdamse buurmeisje van mijn tante kreeg. Zelf woonde ik in een dorp en kwam ik niet verder dan Cool Cat, dus de kleding die ik aantrof in die zak vond ik zó fascinerend.
Paarse oversized O'Neill-sweaters, fluoriserende panty's, spijkerbroeken met studs en beenwarmers. Maar die outfits naar school aantrekken was een no-go. Dus stond ik urenlang voor de spiegel. Daar ontstond het beeld wat ik wilde uitdragen. Dat beeld vormde wie ik wilde zijn.
KRACHT
Doordat mijn andere liefde, fitness, zich in mijn tienerjaren aandiende kwam die grote spiegel in mijn kamer aardig van pas. Ik kon mijn progressie goed bijhouden en vond het toen al belangrijk een sterk lichaam te hebben, ik heb er immers maar één.
's Avonds keek ik naar mezelf en bedacht dan hoe mijn dag was en wat ik de dag erna anders zou kunnen doen zodat dat spiegelbeeld sterk zou blijven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En wat je fysiek wilt veranderen, begint natuurlijk altijd mentaal. Lag daar de fundering voor mijn toekomstige loopbaan? Ik weet wel zeker...
SMILE! MET NAME NAAR JEZELF
Die spiegels zijn in de loop der jaren altijd een belangrijk onderdeel geweest. In de gyms waar ik lesgaf kon ik mezelf en anderen zien en mijn houding daarop aanpassen. Op mindere dagen zag ik dat mijn houding effect had op de mensen op me heen. Als ik een goede dag had en dit uitstraalde dan zag de wereld er ook beter uit. Een belangrijke les. Smile, met name naar jezelf.
HOE MEER HOE BETER
Spiegels maken een ruimte natuurlijk ook groter. Dus heel handig bij de inrichting van een niet-zo-groot huis. Als het aan mij ligt is mijn huis 1 grote spiegel! Nu de inrichting van het zojuist verbouwde huis haar puntjes op de i krijgt komen de spiegels weer terug. Wat had ik ze gemist!
‘‘Wanneer een vrouw vaak in de spiegel kijkt is ze misschien niet ijdel, maar alleen maar dapper’’ - Mark Twain
SPIEGELTHERAPIE
Waarom eigenlijk? Wat maakt dat die spiegels zo van belang zijn voor mij? Ik stond er wat langer bij stil en deed ook wat onderzoek.
Ik ontdekte dat er zoiets bestaat als spiegeltherapie, die kan helpen bij fantoompijn bij amputatie.
Wanneer men naar de nog aanwezige ledemaat kijkt, ontstaan er prikkels die naar de hersenen worden gestuurd en vindt er een cortisale reorganisatie plaats. Dat kan ervoor zorgen dat kramp en pijn die wordt gevoeld in het gebied van de geamputeerde ledemaat afneemt. Door in de spiegel te kijken. Prachtig toch?
EMPOWERMENT
Mijn persoonlijke inzichten gaan gelukkig niet over amputatie maar wél over fysieke en mentale kracht.
Door het kijken in de spiegel kun je reflecteren (duh), afspraken maken met jezelf, kijken hoe je op anderen overkomt en ontdekken welk effect bepaalde aanpassingen hebben op jou.
STAPPENPLAN
Wil jij dit ook leren maar heb je geen idee wat je met zo’n spiegelbeeld moet? Volg dan dit stappenplan. Be brave!
Kijk met aandacht naar jezelf - 2 minuten lang, van top-tot-teen
Waar ben je trots op?
Wat vind je sterk?
Wat wil je aanpassen?
Hoe ga je dat doen?
Welke afspraak maak je met jezelf?
Wat ga je vandaag nog doen om jezelf morgen nóg sterker in de ogen te kunnen kijken?
Geef jezelf schouderklopjes in die spiegel
Lach om jezelf
Herhaal dat spiegel-staren hoe vaak je wilt, waar je maar bent
Good luck!
Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.
‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.
Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.