FIT BLIJVEN? BLIJF DAN VAKER WEG VAN DIE GYM!

Op 1 januari 2023 kondigde luxury fitnessclub Equinox aan dat zij geen nieuwe members wilden toelaten op die dag. ‘’We don’t speak January’’ was hun uitleg. Wat je er ook van vindt, Equinox had een briljante actie op touw gezet. De hele wereld weet nu in 1 klap wat Equinox is en dat was natuurlijk het primaire doel. 

Via verschillende kanalen kreeg ik de vraag wat ik met mijn achtergrond als ‘gymholder’ van deze actie vind. Tja, money talks, dus mijn mening over deze actie gaat alleen over de uitstekende business-strategie die hierachter zit. 

Als je me vraagt wat ik van de huidige fitness-industrie vind dan zul je me bijzondere dingen horen zeggen; ‘’Blijf liever weg uit de gym’’. 

Ik heb lang getwijfeld of ik deze visie wel moet delen. Ik wil namelijk mijn collega’s niet tegen mij in het harnas jagen. Maar door mijn eigen practices, de ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering én de holistische manier van kijken naar gezondheid vormde ik een mening die ik het uitschreeuwen waard vind. 

Bewegen met aandacht

Als ik het, overigens afgrijselijke, gebouw van de gym met het oranje-grijze logo passeer dan zie ik daarbinnen zelden gezonde mensen. 

Mensen die op een loopband of crosstrainer staan, niet vrolijk kijkend, vaak overgewicht hebben, verdwenen zijn in hun smartphone en waarvan hun lijf totaal niet het idee heeft dat het de aandacht krijgt waar het op wacht.

Bewegen met aandacht zorgt ervoor dat je lijf de oefeningen gaat processen. Bewegen in de buitenlucht zorgt ervoor dat je lijf leert om te gaan met seizoenswisselingen. Bewegen op een natuurlijke manier waarbij je je motorische vaardigheden verbetert zorgt voor een sterk lijf waarmee je overleeft.

‘Aardig zeetje’

Een slimme cliënt van mij complimenteerde mij laatst met mijn inzichten en mijn aanpak en vroeg mij naar mijn eigen doelstellingen. Ik vertelde hem dat ik mijn visie op een fitte en gezonde wereld meer wil gaan delen. 

Als trainer werk ik in de buitenlucht en ben ik al 10 jaar geen gym meer in geweest. Ik train met kettlebells, een TRX, maak gebruik van aanwezig meubilair én integreer alle motorische vaardigheden in de sessies.

Deze aanpak staat in mijn DNA en kwam nog meer tot uiting bij de koninklijke marine. Ik weet nog goed dat ik mij in de plaatselijke gym had voorbereid op de fysieke testen. Ik raakte verknocht aan fitness maar was bang dat ik, eenmaal maanden aan boord van een marineschip, niet meer zou kunnen trainen. 

Niks bleek minder waar. Losse gewichten, loopbanden, touwen, alles werd het helidek opgesleept en de trainingssessies werden leuker en uitdagender dan ooit. Ik herinner me een oefening, de bicepcurl, die ik met een dumbell uitvoerde. Er stond een ‘aardig zeetje’ en bij iedere beweging die het schip maakte werd de oefening lastiger. Of leerde mijn lijf zich aanpassen aan veranderende omstandigheden? Dat laatste, weet ik nu, was een gave metafoor en tevens de key om te overleven. 

Overleven

Sinds die tijd train ik niet meer in een gym. Puur omdat er veel slimmere en effectieve manieren zijn om fit te worden. Daar komt bij dat de term overleven mij de laatste tijd aan het denken zet. 

Energiezuinig leven, kosten besparen, het klimaat wat meer ontzien, ik zou graag zien dat mijn zoon opgroeit in een wereld die niet volledig is uitgeput.

Terugkomend op die gym denk ik alleen maar aan airco’s, verwarmingen, elektronische apparatuur waar mensen op rennen (dat kan toch buiten beter?!), om maar niet te spreken over de aanwezigheid van bacteriën van al die medesporters. Gezonde plek zo’n gym.

Samen met de slimme cliënt maakte ik een berekening van de energiekosten van gyms. Een zeer onnauwkeurige schatting leverde al snel een kostenplaatje op van 200 miljoen euro. Aan energiekosten. En dat is alleen nog maar in Nederland.

Die fitnessbranche is inmiddels zo doorgeslagen dat

  • men niet meer weet hoe we buiten fit en sterk kunnen worden

  • gyms torenhoge kosten maken om mensen te laten bewegen

  • gym-members helemaal niet fitter en gezonder worden maar alleen nog kunnen functioneren in een optimale 18 graden

  • ruimtes en apparaten ontzettend veel energie verbruiken (en niet eens onze eigen energie waar de hele fitness voor is bedoeld!)

Kortom, mijn pleidooi, die ik ook met enorm veel passie deel in mijn keynote ‘Beweeg en overleef’ is; zeg je gym-abonnement op en maak de wereld en jezelf gezonder. 

Ga naar buiten, leer bewegen op een manier die je lichaam begrijpt. Speel, verwonder, lach, krijg het koud, zweet je het apelazerus, word sterk onder alle omstandigheden. Alleen zo (over)leven we.

Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.

Denise Laan