''De Tour win je in bed''

De Tour win je in bed

‘’De Tour win je in bed’’ is een legendarische uitspraak van oud-wielrenner Joop Zoetemelk. Niet dat ik de ambitie heb om ooit de Tour de France te winnen maar de quote van deze sportheld komt wel even binnen. Het gaat er toch om dat je zoveel mogelijk traint? Dan pas win je toch? Je prestaties gaan toch pas omhoog als je in beweging blijft? Toch?

Klopt op sommige punten zeker. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Bij continue spanning wordt die boog moe en raakt vanzelf de rek eruit.

Waar men vroeger veelal hamerde op het aantal trainingsuren en op de crazy-ness van de prestatie ontstaat er nu steeds meer ruimte voor ontspanning. Hard werken, hard ontspannen. Afschakelen. Van FOMO (Fear of Missing Out) naar JOMO (Joy of Missing Out). En vooral de aandacht voor ‘goed slapen’.

Goed slapen, de uitdaging van nu

Goed slapen blijkt echter voor veel mensen een uitdaging. Uit onderzoek door de Hersenstichting blijk dat ruim 63% van de Nederlanders niet positief is over de eigen slaapkwaliteit. Dat is nogal wat. Zeker omdat steeds duidelijker wordt dat voldoende kwalitatieve slaap enorm bijdraagt aan de gezondheid van je lijf en je brein. 

Toen ik een aantal jaren geleden een workshop over dit onderwerp gaf, sprak ik vooral over hoe je je dag indeelt. Al snel, en dat verwachtte ik ook, kreeg ik de vraag of men wel bij de juiste workshop zat. 

Het ging toch over slapen? Klopt. Alleen je activiteiten van overdag bepalen vaak je slaapkwaliteit. 

Meneer Zoetemelk fietste de hele dag en maakte zijn lijf supermoe. Geen wonder dat zijn lijf vraagde om herstel. Als hij na het fietsen nog even lekker op zijn mobieltje naar Netflix had gaan kijken, hadden zijn hersenen geen rust gekregen en kon zijn lichaam niet verwerken wat hij overdag had gedaan. 

De Westerse mens fietst echter niet de hele dag maar staat wel AL-TIJD AAN. Van vroege appjes tot late tenniswedstrijden, van files tot ellenlange to-do-lists, iedereen houdt zichzelf lekker bezig. 

De oermens en zijn gedrag

Als ik over leefstijl schrijf pak ik dan ook altijd terug naar de oermens. Hoe zou de oermens, van wie we fysiologisch gezien weinig verschillen, zich gedragen? Welke keuzes zou de oermens maken om energie te sparen en op te laden voor wanneer er echt een prestatie wordt gevraagd? 

De oermens leefde met een natuurlijk bio-ritme. Dat wil zeggen, een ritme dat bij de natuur en het jaargetijde hoort. Leven zonder klok. Ondenkbaar maar wel mogelijk. Dennis Storm schreef er ook over in 1 van zijn boeken. 

Opstaan wanneer het licht wordt, uitgaan wanneer het donker wordt. 

Na zonsondergang wil ons lijf zich klaarmaken om naar bed te gaan. De oermens zou dan zijn laatste hap hebben genomen, rond een warm kampvuur gaan zitten en samen de dag afsluiten alvorens naar zijn mandje te gaan. In de winter eerder onder de dekens gaan liggen dan in de zomer.

Zonder afleidingen, to-do-lists, zware trainingen in de avond of spannende series die je adrenaline tot diep in de nacht aanzetten.

Avondrituelen

Ik ben er dan ook dagelijks bewust mee bezig. Rond 18:00 uur start mijn avondritueel. Warm eten, warme thee en de telefoon in die keuken laten liggen. De TV hebben wij na onze verbouwing achterwege gelaten. Ik besteed aandacht aan mijn welzijn. Ik ga in bad, lees een boek of kruip vroeg onder de wol met een chill muziekje via de old-skool wekkerradio.

Ja, dit zijn ideale avonden. Het gaat nog weleens fout, zoals op die zondagavond dat ik nog even ging trainen en ik vervolgens zag dat Max Verstappen om 23:30 uur de Grand Prix van Amerika won. Gevolg? Tot 02:00 uur met een hartslag van 180 in mn bed en met 1-0 achterstand aan de nieuwe werkweek beginnen. 

Ja, ik wil die prestaties in mijn werk wel leveren maar leef zoveel mogelijk volgens Joop’s strategie. In bed win ik die uitdagingen die overdag op mijn pad komen.


Denise (1982) kan zich met recht een zeer inspirerend spreker en trainer noemen. Zij ontwikkelde haar skills bij de Koninklijke Marine, de Nationale Politie en als oprichter van VITAMIND en NOAM Meetings. Deze duizendpoot hecht grote waarde aan een sterk en gezond lijf maar komt nooit in een gym.

‘‘Slim fit blijven in de buitenlucht vergt veel kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Door mijn ervaringen aan boord van marineschepen en in mijn vak als hoofdagent en politietrainer heb ik een unieke methode ontwikkeld die zeer geschikt is om effectief en met plezier te bewegen’’.

Denise is lid van het opsporingsteam van Hunted NL, schrijft graag en is tevens keynote-speaker over de onmisbare aspecten van mentale en fysieke veerkracht.